Aihe: Kuolevaisuus        Keskiviikko 16.3.2016

Raamattu
1. Moos. 2:15-17
15 Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä.
16 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista.
17 Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."

1. Moos.3:1-15 (välille), 17-19

1 Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?"
2 Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä.
3 Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'"
4 Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole.
5 Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan."
6 Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.
7 Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen.
8 Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan.
9 Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: "Missä sinä olet?"
10 Mies vastasi: "Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin."
11 Herra Jumala kysyi: "Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?"
12 Mies vastasi: "Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin."
13 Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!" Nainen vastasi: "Käärme minut petti, ja minä söin."
14 Herra Jumala sanoi käärmeelle: -- Koska tämän teit, olet kirottu. Toisin kuin muut eläimet, karja ja pedot, sinun on madeltava vatsallasi ja syötävä maan tomua niin kauan kuin elät.
15 Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:
17 Ja miehelle hän sanoi: -- Koska teit niin kuin vaimosi sanoi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua syömästä, niin olkoon maa sinun takiasi kirottu. Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi niin kauan kuin elät.
18 Maa kasvaa sinulle orjantappuraa ja ohdaketta, mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi.
19 Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen, sillä siitä sinut on otettu. Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.


Tiede ja terveys sekä avain Raamattuun (Mary Baker Eddy)
594:1
KÄÄRME (kreikaksi ophis; hebreaksi nacash). Kavaluutta; valhe; Totuuden vastakohta, erheeksi nimitetty; mytologian ja epäjumalainpalvonnan ensimmäinen väite; uskoa useampaan kuin yhteen Jumalaan; animaalista magnetismia; ensimmäinen rajoittuneisuuden valhe; äärellisyyttä; ensimmäinen väite, että on olemassa Hengen eli hyvän vastakohta, jota sanotaan aineeksi eli pahaksi; ensimmäinen petollinen väite, että erhe on olemassa tosiasiana; ensimmäinen väite, että synti, sairaus ja kuolema ovat elämän todellisuuksia. Ensimmäinen äänellinen väite, että Jumala ei olisi kaikkivoipa ja että olisi olemassa toinen voima, pahaksi sanottu, yhtä todellinen ja ikuinen kuin Jumala, hyvä.

595:17
AIKA. Kuolevaisia mittoja; rajoja, joiden puitteisiin kootaan kaikki inhimilliset toiminnat, ajatukset, uskomukset, mielipiteet, tiedot; ainetta; erhettä; sitä, mikä alkaa ennen kuolemaksi sanottua ja jatkuu sen jälkeen, kunnes kuolevainen katoaa ja henkinen täydellisyys tulee esiin.

596:20
LAAKSO. Masennusta; nöyryyttä; pimeyttä.
”Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa.” (Psalmi 23:4.)
Vaikka tie on pimeä kuolevaisessa merkityksessä, jumalallinen Elämä ja Rakkaus valaisevat sen, hävittävät kuolevaisen ajatuksen levottomuuden, kuolemanpelon ja erheen kuvitellun todellisuuden. Kristillinen Tiede, joka puhuu aistihavaintoja vastaan, saa laakson kukkimaan ja kukoistamaan kuin ruusu.

592:25
ÖLJY. Pyhitystä; lähimmäisenrakkautta; lempeyttä; rukousta; taivaallista innoitusta.

387:19-33
   Eniten hyvää tekevä ihminen ei saa ankarinta rangaistusta. Pitäytymällä ikuisen olemassaolon todellisuuksiin — sen sijaan että lukisimme selostuksia epäjohdonmukaisista oletuksista, joiden mukaan kuuliaisuus elämän laille aiheuttaa kuoleman ja Jumala rankaisee ihmistä hyvän tekemisestä — emme voi kärsiä minkään rakkaudentyön seurauksista vaan vahvistumme siitä. Kaiken epäsoinnun aiheuttaja on niin sanotun kuolevaisen mielen — väärin aineeksi sanotun — laki.
   Kristinuskon historia tarjoaa verrattomia todisteita siitä ylläpitävästä vaikutuksesta ja suojaavasta voimasta, jonka on ihmiselle suonut hänen taivaallinen Isänsä, kaikkivaltias Mieli, joka antaa ihmiselle uskoa ja ymmärrystä, joilla hän voi suojella itseään ei vain kiusauksilta vaan myös ruumiillisilta kärsimyksiltä.