Aihe: Ilmestyskirjan seitsemän seurakuntaa          kv 3.9.08

Raamattu

Ilm. 1:19, 20

19 Kirjoita siis, mitä näet: se, mikä on nyt, ja se, mikä on myöhemmin tapahtuva. 20 Sinä näit seitsemän tähteä oikeassa kädessäni ja seitsemän kultajalkaista lamppua, ja niiden salaisuus on tämä: seitsemän tähteä ovat seitsemän seurakunnan enkelit, ja seitsemän lamppua ovat ne seitsemän seurakuntaa.

 

Ilm. 2:1-29

1 "Kirjoita Efesoksen seurakunnan enkelille:

"Näin sanoo hän, jolla on oikeassa kädessään seitsemän tähteä ja joka käyskentelee seitsemän kultajalkaisen lampun keskellä:

2 "Minä tiedän sinun tekosi, sinun vaivannäkösi ja kestävyytesi. Minä tiedän, ettet voi sietää pahoja ihmisiä. Sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseään apostoleiksi vaikka eivät ole, ja olet havainnut heidät valehtelijoiksi. 3 Kestävyyttäkin sinulla on, olethan joutunut moneen vaivaan minun nimeni tunnustamisen tähden etkä ole antanut periksi. 4 Mutta sitä en sinussa hyväksy, että olet luopunut ensi ajan rakkaudesta. 5 Muista siis, mistä olet langennut, käänny ja palaa tekemään ensi ajan tekoja. Ellet tee parannusta, minä tulen luoksesi ja siirrän lamppusi paikaltaan. 6  Siinä teet kuitenkin oikein, että inhoat nikolaiittojen tekoja, joita minäkin inhoan.

7 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan puutarhassa.

 

8 "Smyrnan seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo ensimmäinen ja viimeinen, hän, joka oli kuollut mutta heräsi eloon:

9 "Minä tiedän sinun ahdinkosi ja köyhyytesi – sinun, joka kuitenkin olet rikas. Minä tiedän, miten sinua herjaavat nuo, jotka sanovat itseään juutalaisiksi vaikka eivät ole – Saatanan synagogaa he ovat! 10 Älä yhtään pelkää sitä, mitä joudut kärsimään. Saatana on sulkeva muutamia teistä vankeuteen, jotta teitä koeteltaisiin, ja te joudutte ahdinkoon kymmeneksi päiväksi. Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle voitonseppeleeksi elämän.

11 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Siihen, joka voittaa, ei toinen kuolema kajoa.

 

12 "Pergamonin seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo hän, jolla on kaksiteräinen, terävä miekka:

13 "Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä Saatanalla on valtaistuimensa. Silti tunnustat horjumatta minun nimeäni etkä ole kieltänyt uskoasi minuun, et edes silloin, kun uskollinen todistajani Antipas surmattiin teidän luonanne, siellä missä Saatana asuu. 14 Mutta kaikkea en sinussa hyväksy: Luonasi on sellaisia, jotka seuraavat Bileamin oppia, tuon miehen, joka opetti Balakille, miten virittää israelilaisille ansa ja vietellä heidät syömään epäjumalille uhrattua lihaa ja harjoittamaan siveettömyyttä. 15 Heitä on sinunkin luonasi, noita jotka seuraavat nikolaiittojen opetusta. 16 Käänny siis! Ellet tee parannusta, minä tulen kohta luoksesi ja käyn heitä vastaan, isken heitä suuni miekalla.

17 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sille, joka voittaa, minä annan kätkettyä mannaa ja valkoisen kiven, ja siihen kiveen on kirjoitettu uusi nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin sen nimen saaja.

 

18 "Tyatiran seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo Jumalan Poika, jolla on silmät kuin tulen liekit ja jonka jalat välkehtivät kuin hehkuva pronssi:

19 "Minä tiedän sinun tekosi, sinun rakkautesi ja uskosi, palvelumielesi ja kestävyytesi. Viime aikoina olet tehnyt vielä enemmän kuin alussa teit. 20 Mutta sitä en sinussa hyväksy, että suvaitset tuota naista, tuota Isebeliä, joka sanoo itseään profeetaksi ja johtaa opetuksellaan minun palvelijoitani harhaan, harjoittamaan siveettömyyttä ja syömään epäjumalille uhrattua lihaa. 21 Olen antanut hänelle aikaa kääntyä, mutta hän ei halua luopua siveettömästä elämänmenostaan. 22 Voi häntä! Minä suistan hänet sairasvuoteeseen ja kaikki hänen rakastajansa ankaraan ahdinkoon, elleivät he luovu hänen tavoistaan. 23 Hänen lapsensa minä surmaan rutolla. Kaikki seurakunnat tulevat tietämään, kuka minä olen: minä tutkin sydämet ja ajatukset ja annan jokaiselle teistä hänen tekojensa mukaan.

24 "Mutta teille muille tyatiralaisille, jotka ette seuraa tuota oppia ettekä ole vihkiytyneet Saatanan salaisuuksiin, niin kuin sanonta kuuluu, teille minä sanon: Mitään uutta taakkaa en pane teidän kannettavaksenne. 25 Pitäkää kiinni siitä mitä teillä on, kunnes minä tulen.

26 "Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja. 27 Hän paimentaa niitä rautaisella sauvalla, lyö pirstoiksi kuin saviastioita. 28 Hän saa saman vallan, jonka minä olen Isältäni saanut; minä annan hänelle aamutähden.

29 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.

 

Ilm. 3:1-11

1 "Sardeksen seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo hän, jolla on Jumalan seitsemän henkeä ja seitsemän tähteä:

"Minä tiedän sinun tekosi. Sinä olet elävien kirjoissa, mutta sinä olet kuollut. 2 Herää ja vahvista sitä, mikä vielä on jäljellä, sitä, mikä jo oli kuolemaisillaan. Olen havainnut, että tekosi eivät täytä minun Jumalani vaatimusta. 3 Muista, kuinka kuulit sanan ja otit sen vastaan, tarkkaa sitä ja tee parannus. Ellet ole hereillä, minä tulen kuin varas, yllätän sinut hetkellä, jota et aavista.

4 "Muutamia sinulla sentään on Sardeksessa, jotka eivät ole tahranneet vaatteitaan. He saavat käyskennellä minun seurassani valkeissa vaatteissa; he ovat sen arvoisia. 5 Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta, vaan tunnustan hänet omakseni Isäni ja hänen enkeliensä edessä.

6 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.

 

7 "Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo Pyhä ja Tosi, Daavidin avaimen haltija, hän, jonka avaamaa ovea ei kukaan sulje, hän, jonka sulkemaa ovea ei kukaan avaa:

8 "Minä tiedän sinun tekosi. Edessäsi on nyt avoin ovi, minä olen sen avannut, eikä kukaan voi sitä sulkea. Sinun voimasi ovat vähäiset, mutta sinä olet ottanut sanani varteen etkä ole kieltänyt nimeäni. 9 Niinpä minä annan sinulle väkeä Saatanan synagogasta, niitä valehtelijoita, jotka sanovat itseään juutalaisiksi vaikka eivät ole. Minä panen heidät tulemaan luoksesi ja kumartumaan maahan jalkojesi edessä, ja he ymmärtävät silloin, että sinä olet minun valittuni. 10 Sinä olet tarkoin seurannut sanaani ja kestänyt, ja siksi minä puolestani tarkoin varjelen sinua ja pelastan sinut siitä koetuksen hetkestä, joka kohtaa koko maailman ja panee koetteelle maan asukkaat.

11 "Minä tulen pian. Pidä kiinni siitä mitä sinulla on, ettei kukaan vie voitonseppelettäsi. 12 Siitä, joka voittaa, minä teen pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän joudu milloinkaan lähtemään sieltä. Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, uuden Jerusalemin, joka laskeutuu taivaasta Jumalani luota, ja oman uuden nimeni.

13 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.

 

14 "Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita:

"Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku:

15 "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! 16 Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani.

17 "Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston. 18 Annan sinulle neuvon: osta minulta tulessa puhdistettua kultaa, niin tulet rikkaaksi, osta valkoiset vaatteet ja pue ne yllesi, niin häpeällinen alastomuutesi peittyy, osta silmävoidetta ja voitele silmäsi, niin näet. 19 Jokaista, jota rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Tee siis parannus, luovu penseydestäsi! 20 Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.

21 "Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittoni jälkeen asettunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.

22 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille."

 

 

Tiede ja terveys sekä avain Raamattuun [Mary Baker Eddy]

Efesos

462:13

Joka haluaa näyttää toteen Kristillisen Tieteen parantamista, hänen täytyy pitäytyä tiukasti sen sääntöihin, ottaa vaarin jokaisesta lausumasta ja edistyä lähtemällä asetetuista perussäännöistä. Tämä tehtävä ei ole vaikea eikä vaivalloinen, kun tie on viitoitettu; mutta vain itsensä kieltäminen, vilpittömyys, kristillisyys ja kestävyys tuovat palkinnon kuten yleensä kaikilla elämän aloilla.

19:17

Jokainen katumuksen ja kärsimisen tuska, jokainen parannusyritys, jokainen hyvä ajatus ja teko auttaa meitä ymmärtämään Jeesuksen tuomaa synnin sovitusta ja vahvistaa sen vaikutusta; mutta jos synnintekijä jatkaa rukoilemista ja katumista, synnin tekemistä ja suremista, hänellä ei ole osaa sovitukseen — ykseyteen Jumalan kanssa — sillä häneltä puuttuu se käytännön katumus, joka uudistaa sydämen ja antaa ihmiselle kyvyn tehdä viisauden tahdon. Niillä, jotka eivät voi näyttää edes osittainkaan toteen Mestarimme opetusten ja tekojen jumalallista Periaatetta, ei ole osuutta Jumalassa. Ellemme elä kuuliaisina Jumalalle, meidän ei pitäisi tuntea turvallisuutta, vaikkakin Hän on hyvä.

Smyrna

30:32

Emme voi valita itse, vaan meidän täytyy Jeesuksen opettamalla tavalla ahkeroida, että pelastuisimme. Hänen havaittiin julistavan lempeydellä ja mahdilla evankeliumia köyhille. Ylpeys ja pelko eivät sovellu

kantamaan Totuuden lippua, eikä Jumala koskaan anna sitä sellaisiin käsiin.

442:25

Kristus, Totuus, antaa kuolevaisille ajallisen ravinnon ja vaatetuksen, kunnes aineellinen, ihanteellisen muuntamana, katoaa ja ihminen vaatetetaan ja ravitaan henkisesti. Paavali sanoo: ”Ahkeroikaa . . . pelolla ja vavistuksella, että pelastuisitte.” Jeesus sanoi: ”Älä pelkää, sinä piskuinen lauma; sillä teidän Isänne on nähnyt hyväksi antaa teille valtakunnan.” Tämä totuus on Kristillinen Tiede.

43:34

Rakkauden täytyy voittaa viha. Totuuden ja Elämän täytyy varmistaa erheestä ja kuolemasta saatu voitto, ennen kuin voimme vaihtaa orjantappurat kruunuun ja saada tämän siunauksen: ”Hyvä on, sinä hyvä ja uskollinen palvelija”, ja näyttää toteen Hengen ylivallan.

Pergamon

55:17-24

Totuuden kuolematon idea kiitää halki vuosisatojen kooten siipiensä alle sairaat ja syntiset. Kaihoisa toivoni yrittää nähdä toteutuneena sen onnellisen päivän, jolloin ihminen tunnustaa Kristuksen Tieteen ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään — jolloin hän toteaa Jumalan kaikkivallan ja jumalallisen Rakkauden parantavan voiman siinä, mitä se on tehnyt ja tekee ihmiskunnalle.

109:29-32

Jeesus sanoi kerran opetuksistaan: ”Minun oppini ei ole minun, vaan Hänen, joka on minut lähettänyt. Jos joku tahtoo tehdä Hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani.”

538:3

Totuuden tulisi karkottaa ja se todella karkottaakin erheen ihmisen koko itseydestä. Totuus on kaksiteräinen miekka, joka suojaa ja opastaa. Totuus asettaa viisauden kerubin ymmärryksen portille tunnistamaan oikeat vieraat. Armoa ja oikeudenmukaisuutta säteillen loistaa Totuuden miekka kauas ja osoittaa Totuuden ja erheen, aineellisen ja henkisen — epätodellisen ja todellisen — välisen etäisyyden äärettömän suureksi.

Tyatira

131:27-8

Jeesuksen toiminta vahvisti profetian ja osoitti vanhan ajan niin sanotut ihmeet jumalallisen voiman luonnollisiksi toteennäytöiksi, joita ei ymmärretty. Jeesuksen teot vahvistivat hänen lausumansa omasta Messiudestaan. Johanneksen kysymykseen ”Oletko sinä se tuleva?” Jeesus vastasi myöntävästi  luettelemalla tekojaan sen sijaan että olisi viitannut oppiinsa; hän luotti siihen, että tämä jumalallisen parantavan voiman osoittaminen vastaisi täysin kysymykseen. Niinpä hän vastasi: ”Menkää ja kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette; sokeat saavat näkönsä, ja rammat kävelevät, pitaliset puhdistuvat, ja kuurot kuulevat, ja kuolleet herätetään, ja köyhille julistetaan evankeliumia. Ja autuas on se, joka ei loukkaannu minuun.”

567:27

Peto ja väärät profeetat tarkoittavat himoa ja ulkokultaisuutta. Viattomuus, Rakkauden Karitsa, paljastaa ja tappaa nämä lammasten vaatteisiin pukeutuneet sudet.

56:7

Avioliitto on suvunjatkamisen laillinen ja siveellinen muoto ihmissuvun keskuudessa. Kunnes henkinen luomakunta havaitaan koskemattomaksi, kunnes se tajutaan ja ymmärretään ja Hänen valtakuntansa on tullut kuten Ilmestyskirjan näyssä — jossa ruumiillinen käsitys luomakunnasta heitettiin ulos ja henkinen käsitys siitä ilmestyi taivaasta — avioliitto pysyy voimassa sellaisten moraalisten säädösten alaisena, jotka turvaavat hyveen lisääntymisen.

Sardes

74:29

Kristillisessä Tieteessä ei ole askelta taaksepäin, ei paluuta tilaan, josta olemme kasvaneet pois. Niin sanotuilla kuolleilla ja elävillä ei voi olla yhteyttä keskenään, sillä he ovat olemassaolon eli tietoisuuden eri tiloissa.

356:12

Kaiken aineellisen olemattomaksi ymmärtäen hän puhui lihasta ja Hengestä kahtena vastakohtana — erheenä ja Totuutena, jotka eivät millään tavoin edistä toistensa onnea ja olemassaoloa. Jeesus tiesi, että ”Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä”.

184:12

Totuus, Elämä ja Rakkaus ovat ainoat ihmiselle asetetut oikeudenmukaiset ja ikuiset vaatimukset; ne ovat henkisiä lainsäätäjiä, jotka pakottavat kuuliaisuuteen jumalallisten säädösten avulla.

Filadelfia

317:6

Kenen elämä meidän aikanamme eniten muistuttaa Jeesuksen elämää ja kuka parhaiten julistaa Kristillisen Tieteen voimaa, hän on juova Mestarinsa maljasta. Totuuden vastustus vainoaa häntä joka askeleella ja hän saa osakseen synnintekijöiden vihan, kunnes ”viisaus on oikeaksi näytetty teoissansa”. Nämä pyhät siunaukset lepäävät Jeesuksen seuraajien yllä: ”Jos maailma teitä vihaa, niin tietäkää, että se on vihannut minua ennen kuin teitä”; ”Katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä” — mikä merkitsee: ei vain kaikkina aikoina vaan kaikilla teillä ja kaikissa olosuhteissa.

592:18

UUSI JERUSALEM. Jumalallinen Tiede; maailmankaikkeuden henkiset tosiasiat ja sopusointu; taivasten valtakunta eli sopusoinnun valta.

515:15

Ikuiseen Elohimiin sisältyy iäti pysyvä maailmankaikkeus. Nimi Elohim on monikollinen, mutta tämä Hengen monikollisuus ei merkitse, että olisi enemmän kuin yksi Jumala tai että yhdessä olisi kolme persoonaa. Se viittaa Elämän, Totuuden ja Rakkauden ykseyteen, kolmiyhteyteen. ”Vallitkoot he.” Ihminen on kaikkien ideoiden — Jumalan poikien ja tyttärien — sukunimi. Kaikki Jumalan antama liikkuu Hänen kanssaan sopusoinnussa ja kuvastaa hyvyyttä ja voimaa.

Laodikea

570:3

Nykyinen välinpitämättömyys tiettyjen toimivien vaikkakin näkymättömien mentaalisten voimien suuntauksen suhteen hätkähtää lopulta ja päätyy kuolevaisen mielialan toiseen äärimmäisyyteen — inhimilliseen suuttumukseen, sillä äärimmäisyys johtaa toiseen äärimmäisyyteen.

131:14-20, 22

Onko Kristillisen Tieteen tultava kristillisten kirkkojen kautta, kuten jotkut sanovat? Tämä Tiede on jo tullut Jumalan säätämällä tavalla, mutta kirkot eivät näytä olevan valmiita ottamaan sitä vastaan kuten Raamatussa sanotaankin: ”Hän tuli omiensa tykö, ja hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan.”

Kuten muinoin ei nytkään oteta vastaan Kristuksen henkeä, joka poistaa ihmisten seremoniat ja opit, ennen kuin ihmisten sydämet on saatettu sille valmiiksi.